مرداد, 1396 بدون نظر مراقبت و نگهداری
چه غذایی و چگونه به سگها غذا بدهیم؟

همانطور که می‌دانید سلامتی و نشاط هر موجود زنده‌ای بر اساس تغذیه درست و مناسب استوار است . شما باید بتوانید با تغذیه درست و استفاده از غذاهایی با کیفیت بالا و عاری از مواد آلوده و آب تازه ، تا حدود زیادی سلامتی و تندرستی سگتان را تضمین کنید .
قبل از انتخاب هر نوع غذا برای حیوان ، باید از پاکیزه بودن آن اطمینان کافی حاصل کنید . چون آب و غذای آلوده می‌تواند منشاء بسیاری از بیماریهای مهلک بوده و حیات حیوان را در مخاطره قرار دهد . غذایی که برای سگتان انتخاب می‌کنید ، باید دارای یک ترکیب متعادل حاوی کربوهیدرات ، پروتئین ، چربی ، ویتامینها و مواد معدنی باشد . نسبت و مقدار هر یک از اجزای ذکر شده بستگی به وضعیت جسمی ، شرایط محیطی که سگ در آن زندگی می‌کند ، سن و بسیاری از عوامل دیگر دارد . یک وعده غذایی نامناسب و نامتعادل می‌تواند تأثیر نامطلوبی در رشد جسمی و حتی جنسی سگ داشته باشد . علاوه بر این ممکن است باعث افزایش حساسیت حیوان نسبت به بیماریهای مختلف شود .
توصیه می‌شود هیچ موقع شرایط اقتصادی خود را معیار انتخاب غذای سگتان قرار ندهید . برای مثال دادن نان خشک به تنهایی ، هیچ موقع کافی نیست و تنها می‌تواند جزیی از غذای خشک او را تأمین کند . استفاده از غذاهای کنسروی و آماده شده سگها به دلیل اینکه حاوی مقادیر متعادل و بالایی از پروتئین ، مواد معدنی و ویتامینها می‌باشند ، بسیار ایده‌آل است .
ارزانترین نوع غذا ، غذایی است که بوسیله خود صاحب دام تهیه می‌شود ؛ ولی باید توجه داشت که این غذا بایستی دارای ترکیب متعادلی از گوشت ، نان ، ذرت و یا غلات (به عنوان کربوهیدرات) ، سبزیجات پخته شده ، چربیها ، ویتامینها و مواد معدنی باشد . برای مثال برای سگهای بالغ باید نسبت پروتئین به سایر ترکیبات جیره غذایی ۱ به ۲ باشد . اصولا هیچ موقع نباید یک جیره غذایی را که سگ به آن عادت کرده است را به یکباره تغییر دهیم ؛ زیرا تغییر ناگهانی در جیره غذایی ممکن است باعث بروز استفراغ حاد در حیوان شود . مقدار و حجم غذا هم باید به نحوی باشد که باعث چاقی و یا لاغری نشود .


بهترین روش برای ارزیابی اینکه غذایی که به سگ خود داده‌اید مناسب وی بوده یا نه ، توجه به ۲ مورد زیر است :
۱ – رفتارها و فعالیتهای خود سگ :

که در صورت مناسب بودن غذایش آن را سرحال و شاداب مشاهده خواهید کرد و برعکس .

۲ – توجه به وضعیت مدفوع :

هر چه مدفوغ سگ تیره بوده و حجم کمتری داشته باشد ، نشان‌دهنده این است که دستگاه گوارش حیوان آن را به خوبی هضم کرده ولی اگر مدفوع حیوان آبکی ، کف‌آلود ، کمرنگ و یا مشابه غذای خورده شده‌ حیوان باشد ، باید بدانید حیوان برای هضم غذایی که انتخاب کرده‌اید ، مشکل دارد .
در ضمن اگر رنگ مدفوع سیاه باشد ، بایستی قدری از میزان گوشت مصرفی را از جیره غذایی حیوان کم کرد . مناسبترین وضعیت مدفوع که نشان از یک جیره خوب دارد ، مدفوع لوله‌ای و قدری نرم می‌باشد .
ظرف غذاخوری حیوان را همیشه تمیز و پاکیزه نگه دارید و همواره ۲۵ دقیقه بعد ، غذا را از جلوی حیوان بردارید ، تا وی یاد بگیرد که غذایش را باید در زمان معینی بخورد . گرم کردن مکرر غذای سگ توصیه نمی‌شود چون این کار باعث می‌شود که غذای او به سرعت ترش و فاسد گشته و در نتیجه باعث ناراحتی دستگاه گوارش (معده) گردد . غذای حیوان را باید به صورت نه چندان گرم در اختیار وی قرار دهید .
غذاهایی که از یخچال خارج شده و سرد هستند را نباید بلافاصله به حیوان بدهید ؛ چون این کار باعث می‌شود که دستگاه گوارش سگ مقداری از حرارت بدن را برای گرم کردن آن مصرف کند که این عمل با هضم غذایش منافات دارد .


برنامه غذایی سگها و حیوانات خانگی

طیف وسیعی از غذاها در این گروه قرار می گیرند مانند گوشت ، مرغ ، جگر و ماهی (بعنوان منبع پروتئین)، برنج و سیب زمینی (بعنوان کربوهیدرات) ، هویج و سبزیجات (بعنوان منابع ویتامینی) که از هر ۳ گروه می بایست در یک وعده غذایی موجود باشد .
ـ شیر غذای اصلی توله ها تا ۴ هفتگی است .
ـ غذاهای پروتئینی که غذای اصلی محسوب می شوند باید بصورت پخته مصرف شوند .
۱٫ گوشت : بیشتر نیازهای غذایی سگ را تأمین می کند ولی به تنهایی کافی و اقتصادی نبوده و برای کامل کردن آن می توان سیب زمینی ، ماکارونی ، هویج و سبزیجات به گوشت اضافه و با هم آنها را پخت .
۲٫ جگر : غنی از ویتامین های A و B و فسفر می باشد . در صورت نیاز جگر باید بصورت محدود و حتماً بصورت پخته باشد زیرا در کشورمان مشکل انگلی در کبد دامها زیاد است و همچنین بقایای دارویی در جگر زیاد وجود دارد .
۳٫ مرغ : هضم آن آسان است ولی کالری آن نسبت به گوشت کمتر است . استنخوانهای مرغ را باید جدا نمود زیرا ممکن است در دستگاه گوارش سگ ایجاد مشکل نماید .
۴٫ پای مرغ : پای مرغ را نباید به تنهایی بعنوان وعده غذایی به سگ داد زیرا از ارزش غذایی پائینی برخوردار بوده و ایجاد یبوست می کند . در صورت امکان به ۱ الی ۲ وعده در هفته محدود شود .
۵٫ ماهی : حتماً استخوان های آن را خارج کنید . نباید ماهی کیلکا به میزان زیاد به سگ داده شود . زیرا در جذب برخی ویتامین ها ایجاد اختلال می کند .
۶٫ برنج : برنج پخته غذایی سهل الهضم بوده و به همراه مرغ غذایی مناسب می باشد . مصرف کته با ماست بعنوان غذایی سبک به سگهای دچار مشکل گوارشی مناسب است .
۷٫ تخم مرغ پخته : برای توله ها و سگهایی که دوره نقاهت بیماری را طی می کنند غذایی بسیار مناسب است .
۸٫ سبزیجات : سبزیجات و میوه ها منابع مناسب ویتامینی هستند . سگها قادرند پروتئین و چربی موجود در سبزیجات را به مواد غذایی مورد نیاز خود نبدیل کنند . هویج ، کلم و سیب زمینی پخته برای جیره غذایی سگ مناسب است .
۹٫ غذاهای آماده : بصورت کنسرو و یا غذای خشک و نیمه خشک در دسترس می باشد . این غذاها از ارزش غذایی مناسبی برخوردار بوده و متعادل می باشد و مصرف آنها طبق دستورالعمل کارخانه بسیار مفید است . غذای خشک باید به همراه میزان فراوانی آب داده شود .


* توله ها باید تا ۸ هفتگی در کنار مادر باشند . در این مدت فقط از شیر مادر استفاده می کنند .
* از ۴ هفتگی به بعد می توان غذای نرم جامد را (به همراه شیر مادر) شروع کرد .
* در صورتی که توله ۲-۱ ماهه از مادر جدا شده می توان به ان ۵ وعده غذا در شبانه روز داد . که ۳ وعده آن باید شیر گاو ولرم همراه نان یا بیسکویت باشد و ۲ وعده دیگر غذای گوشتی همراه آب آن داده شود . حجم هر وعده باید کم باشد .
* در بین ۴-۲ ماهگی رشد توله سریع بوده و نیاز به ۴ وعده غذا در شبانه روز دارد ( ۲ وعده شیر ولرم + بیسکویت و نان و دو وعده هم غذای گوشتی ) .
در این سن وجود چربی در جیره و اضافه کردن ویتامین های گروه B و مکمل های معدنی بسیار مفید است .
دراین سن از دادن استخوان مرغ یا دنده مرغ باید خودداری کرد . ولی دادن استخوان مصنوعی یا قلم جهت تأمین کلسیم و تقویت فکها و تمیز کردن دندان ها مناسب می باشد .
* در ۴ ماهگی یک وعده شیر را می توان حذف کرد ( ۳ وعده غذا در شبانه روز )
* در ۶ ماهگی ۲ وعده غذا در شبانه روز کافی است (صبح و غروب)
* پس از بلوغ توله ها (در یک سالگی) می توان ۱ وعده غذا داد (بویژه برای سگهای بزرگ)
* باید توجه داشت که با کاهش تعداد وعده ها میزان غذا در یک وعده باید افزایش یابد .

ارسال نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.